2010-10-12 23:20:23• hírek • Kocsis Zoltán

Végre nekünk kedvezett a ráadás

Dzsudzsák a 94. percben szerezte meg a három pontot Helsinkiben.

A finn labdarúgó szurkolóknak nem lehetnek túlságosan kellemes emlékei a magyar válogatottról (sajnos ezzel igen kevés nemzet drukkerei vannak így): 1997-ben a hosszabbításban kapott öngóllal estek el a skandinávok a világbajnoki pótselejtezőtől, kedden pedig Dzsudzsák Balázs a 94. percben szerzett parádés gólja okozta a hazaiak vesztét.

Egervári Sándor két helyen változtatott a San Marinót pénteken 8-0-ra legázoló kezdő tizenegyen: az akkor eltiltás matt hiányzó Lipták Zoltán visszakerült a védelem tengelyébe Vanczák Vilmos helyett, míg a középpályán Vadócz Krisztián a védekezést elősegítendő kapott szerepet Koman Vladimir helyett. Túlzás lenne azt állítani, hogy ezért, de tény, hogy a magyar csapat megilletődötten kezdett, az első félidőben szinte semmilyen veszélyt nem jelentett Jussi Jaaskelainen kapujára. A vendégek próbáltak sok gyors és lapos passzal operálni, míg a hazaiak gyorsan játszották előre a labdákat. Bár a finnek több ízben is komoly fölényt alakítottak ki, igazán nagy helyzetig nem jutottak, leszámítva Mika Vayrynen 43. percében leadott lövését, amely után a labda „megsimogatta" a felső lécet.

Mivel a két magyar csatár elől szinte soha nem kapott használható labdát, Egervári a szünetben le is hozta Rudolf Gergelyt és beküldte Komant. A lépés alig négy perccel később beigazolódott, amikor egy kontra végén a Sampdoria középpályása pazar passzal ugratta ki Szalai Ádámot, aki elvitte a labdát a kifutó Jaaskelainen mellett és 15-16 méterről a hálóba gurított.


Egy veterán és egy leendő (?) klasszis: Hyypia és Szalai fotó: mlsz.hu
Egy veterán és egy leendő (?) klasszis: Hyypia és Szalai fotó: mlsz.hu


A gól felrázta a meccset, a finnek kitámadtak, a magyarok kontráztak, Mikael Forsell az egyik kapu előtt, Szalai, Gera Zoltán és Koman a másik előtt került közel a gólszerzéshez. Közben beállt a hazaiak legendája, a 39 esztendős Jari Litmanen is, az utolsó tíz percben pedig egykapuztak a finnek. Király Gábor még menteni tudott Forsell majd Daniel Sjölund elől, ám a 86. percben Alexei Eremenko pazar passzal ugratta ki Forsellt, ekkor pedig már az 1860 München kapusa sem tudott mit tenni.

A bekapott gól azonban, szokatlan módon, nem törte meg a magyar csapatot és miután Litmanen majd Szalai is kihagyott egy-egy helyzetet, a 94. percben Elek Ákos passzolt Dzsudzsák elé, aki bal oldalról betörve szépen kilőtte a hosszú sarkot, megszerezve ezzel a három pontot Magyarországnak.

Miután 2009 nyarán világbajnoki selejtezőn Svédország ellen az utolsó percben kapott góllal „sikerült veszíteni" (még ha ez lett volna az egyetlen alkalom), a magyar válogatott ezúttal a rájátszásban döntötte el maga javára a találkozót. Az E csoport másik két meccsén Hollandia 4-1 arányban kiütötte Svédországot, Moldova pedig 2-0-ra nyerni tudott San Marinóban. Ez azt jelenti, hogy Magyarország a maga kilenc pontjával négy forduló után a második helyen telel, három ponttal Hollandia mögött és ugyanennyivel megelőzve Svédországot és Moldovát. A helyzet nem ismeretlen, remélhetőleg azonban ezúttal nem fogy el a lendület: a jövő és a koefficiensek szempontjából létfontosságú lenne legalább a csoport harmadik helyén végezni. A második maga lenne az álom, ám az álmok is megvalósíthatóak néha. Lásd 1997-et.

Európa-bajnoki selejtező, E csoport:
Finnország - Magyarország 1-2
gólok: Forsell (86.), illetve Szalai (49.), Dzsudzsák (94.)
Hollandia - Svédország 4-1
San Marino - Moldova 0-2
A csoport állása:
1. Hollandia 12 pont, 2. Magyarország 9p., 3. Svédország, Moldova 6p., 5. Finnország, San Marino 0p.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: